Agriturismo Al Lambic

Efter att försökt hitta ett litet destilleri  runt Gerdasjön så hittade jag Antica Destitilleria Bettanani bland bergen öster om Gerdasjön. Efter slingrig väg var vi framme och vår navigator fungerade perfekt, tur för det skulle inte varit lätt att hitta annars:) 
Vi gick runt för att se vart Destilleriet var då det var ont om skyltar ( som vanligt när man ska hitta ett grappadestilleri , väl framme vid en dörr så framgick det att vi var på rätt plats och på skylten stod det att det var stängt för siesta och öppnade om några timmar . När vi stod framör dörren så öppnades dörren var på en farbror frågande vad vi ville, jag  sa "Grappadestilleri" varpå han svarade "gå runt huset  till källaren " och stängde dörren. Vi gick runt huset och han kom ner och släppte in oss. 

Väl inne i lokalen var det en uppdukad resturang i några små rum, ett av rummen var själva destilleriet  som hade ett svart rökigt tak.  De välvda taken i källarvåningen  med anor från andra hälften av 1700. Han berättade om att det var i detta rum som dom gjorde grappan under ett par veckor  i september  varje år , det var alltid "party" samtidigt och borden i det rummet plockades bort och grappan tillverkades. 

Bilder från Dest....
Alambicen var vedeldad vilket är mycket ovanligt och jag trodde det bara var Levi Romani som fortfarande tillverkade grappa på det viset i dagsläget, men det var fel, Kul. Han berättede vidare att  det varit grappatillverkning i 4 generatioern genom familjen Bettanini och det har varit samma utrustning för tillverkningen.  Den lilla produktionen begränsas av lagen för denna typ av Alembic bara 300 liter per år (1250 ½ liters flaskor) och helt manuella produktionsmetoden tillåter noggrana val av pressrester och genom direkt utsortering av destillatören . Varje flaska packas för hand och förseglas med vax  på sigillet på flaskans hals. Etiketten innehåller destilleriet varumärke, märkt med nummer och tillverkningsår och flaska personifieras med köparens namn. Varumärket "Dew i Alperna" är deras enda och har 3 olika sorter med olika lagrningstider.

Här ses dom 3 olika sorterna som tillverkas 

Här ses alla som var med på det intressanta besöket under provsmakning av deras grappa, från vänster

Peter, Christina, Helene, Susanne, Jan-Erik och Micke

Besök deras hemsida via denna länk;  http://www.agrilambic.it/lakegarda/home-page.html