Levi Destelleri

Efter frukost gav vi oss i väg mot bergen och till Neive och grappadestilleriet Levi Romano. På gps:en registrerades adressen och efter en halvtimme var vi framme  enligt gps:en, men inget destilleri syntes till. Vi kollade  adressen igen och det var rätt, ett varv runt kvarteret och sedan var vi tillbaks på samma ställer, konstigt... vi tog ytterligare ett varv och upptäckte då några ekfat en en trädgård och stannade, vi gick fram till grinden och mycket riktig ett grappadestilleri i trädgården, Levi Romani. Inte allt för stor skylt  ....

Väl ner i trädgåden så syndes ingen till men efter några rop så kom Fabrizio Sobrero fram och presenterade sig.  Italienska var det spårket som han kunde så det bler italienska och  det blev mycket viftande med armarna nämaste  timmen.

Vi frågade om vi fick en rundvandring för att se destilleriet och  information om processen, det var inget problem, Fabrizio  visade runt och förklarade deras  process  som är en av få som fortfarande eldar med öppen låga under alambicen,  bränslet kommer  från torkad vinaccia från föregående års produktion . Ett manuellt arbete med att förse alambicen med den vinacca och vatten  som ska destilleras, även tömning av den uttjänta vinaccan gjordes manuellt. Vinaccian pressades och sedan lades på tork till nästa år bränsle. 

En mycket intressant  visning och unik då hela destelleriet var som ett museum, vi frågade faktiskt om det verkligen var där som hela Levi Romanos grappatillverkning producerades.  Ja , fick vi till svar , varför inte....

Efter det så blev det en grappaprovning  som  gjordes i det rum där Levi Romano själv bodde när han levde  fram till 2008. Vi provade  7 olika sorters grappa och fick information om vad som skilde dom olika grapporna (på Italienska....) så var mycket intressant.  Vi provade hela bordet och ju mer till höger ju mer lagrade. Mycket intressant och kul besök.

Alla flaskor uppställda för provning