Marolo Destilleri

Vi närmade oss Alba där vi skulle besöka det första grappadestilleriet, det var Marolo, inte lätt att hitta då navigatorn inte visade rätt men efter några försök så hittade vi till sist Marolo destilleri. Vi hade inte bokat besöket innan utan hoppades på att det skulle vara öppet. 

Vi gick in och där fick vi ett gott mottagande av Lorenzo Marolo  som är sonen till grunadaren av destelleri Marolo. Vi frågade om det gick att få provsmaka grappan som dom tillverkar, inget problem men han informerade om att han hade ett möte kl 15:00, kl var då 14:15.

Lorenzo visade runt lite i butiken innan han förklarade lite om dom Grappasorterna vi skulle prova.  Jag förklarade att vi kör bil, svaret blev " ingen fara det finns inga poliser". Vi provade 4-5 olika grappor och fick ingående förklaringar vad som skilde och hur grappan var tillverkad och lagrad. 

Efter provningen så frågade jag om man fick en snabb visning i destilleriet och svaret blev, va kul, är du intresserad av det...?, ja det vore intressant  svarade jag direkt, sagt och gjort var vi på väg ut till destilleriet som låg bakom kontoret. Det är ingen produktion igång den perioden då man endast kan producera grappa på på hösten (september-December) då vinaccian är färsk. Väl ute i destilleriet så visade Lorenzo runt och förklarade processen ingående vilket var mycket intressant. Lite foton fick vi ta. Dom hade just monterat ner en av dom  4 alambicer som skulle bytas ut till en ny, han förklarade och visade på den nya som låg i delar, viktigt är den långa kolonnen där grappan destilleras i 8 steg för att kvalitén ska bli bra innan den ska tappas för lagring.

Vidare fick vi se det stora lager med ekfat där den  lagrade grappan lagras i olika långa tider beroende på vilken grappa det gäller. Faten var inlåsta och plomberade av Italienska staten och för att kunna komma åt dessa så får dom ansöka om att man vill ta ut faten och då kommer staten öppnar, det som lagras där är inte beskattat utan det görs först efter att tunnorna plockas ut från lagret för tappning i flaskorna. Lorenzo berättade att där inne är vår bank, det är stora mängder grappa som lagras där. 

Efter Fabriksbesöket så hade klockan tickat över 15.00 då Lorenzo skulle vara på ett möte, men han verkade tycka att det var trevligare att visa runt oss i destilleriet och sa att mötet får vänta:). Väl tillbaks i butiken och provrummet så fick jag prova ytterligare ett 5-6 sorter grappa, då var det dom lite mer lagrade och flaskorna som var limiterade , numrerade  och olika årgångar och då lite dyrare.  

Efter att alla sorter provats som gjorde vi en beställning ett antal grappaflaskor av lite olika typer. Avslutningsvis så fick vi även en present av Lorenzo, det var en presentkartong med 4 olika små grappaflaskor vilket uppskattades, trevligt. Nu var det bara att starta upp Ferrarin och ta oss till Hotellet som låg ca: 20 min från Marolo efter ett mycket varmt och intressant besök.